Tiedonjärjestämisen dystooppinen tie: internet-sivujen nykydesign

Olin kirjoittamassa esseetä. Omakohtaista, värikkääseen kielenkäyttöön nojaavaa tutkielmaa itselleni erittäin merkityksellisestä aiheesta, eli siitä kuinka tieto ympärilläni on järjestetty.

Keskityin aiheessani verkkosivuihin. Nykyisen tiedon perusrakenteeseen, siihen struktuuriin jolla suurin osa informaatiosta nykyään esitetään, ja josta se on nähtävissä ja löydettävissä. On monin verroin kognitiivisesti kuormittavampaa että paperille painetun lineaarisen sivujärjestyksen sijaan tekstit ja kuvat sijaitsevat aineettomassa verkostossa, jonka rakennetta ei hahmota. Tähän on kuitenkin tyytyminen, tätä on opittava käyttämään, tähän on totuttava ja siedätyttyvä.

Se, kuinka verkkosivusto on rakennettu, vaikuttaa keskeisesti ja merkityksellisesti kaikkeen elämääni. Tieto voi olla saatavilla tai se voi olla olematta.

Puistattava kokemus, jonka jatkamiseen kykeneminen vaati useita taukoja. Teemojen etsiminen. WordPress themes tai mikä tahansa vastaava hakusana esittelee sellaista maailmaa, sellaista dystooppista suuntaa johon tietoyhteiskunta on vääjäämättä menossa. Tietoa ei esitellä tai rakenneta enää järjevästi, ei hierarkkisesti, ei näkyville, ei loogisesti, vaan sen tietynlaisen abstraktion perään, josta en saa kiinni. Se on abstraktio jota pelkään, joka on painajaismainen, vääjäämätön ja kaiken alleen syövä, mutta jota pulliaisena ja maallikkona en osaa määritellä.

Se on nyky web-designiä, se on valtavia kuvia jotka täyttävät koko sivun leveyden, se on joka suuntaan meneviä vieritysanimaatioita ja nykypäivän ponnahdusikkuinoita, se on kuvia epämääräisissä järjestyksissä, se on liikkuvia kuva-animaatioita ja videoita, se on listojen puutetta ja rajattomuutta. Kaikelle tälle on web-suunnittelun ammattilaisten tai edes harrastelijoiden keskuudessa takuulla spesifit termit, mutta yksittäiselle autistiselle ihmiselle kaikki näyttäytyy vain epämääräisenä samanlaisena painajaisena.

Aikaisemmin pienyrityksen sivut (lue: ilmaiset, halvat, amatöörin tekemät sivut) olivat todennäköisesti korostuneen simppelit ja vaatimattomat, kaksiulotteiset ja liikkumattomat. Nyt pienimmänkin bussin omistaja esittelee kaikkeaan sillä samalla epämääräisellä designillä, joka näyttäytyy tiedon säilytyspaikan sijaan outona ja dystooppisena mainoksena. Eikä mikään ihme, jos kerran kaikki ”free themes” -haun päässä olevat ovat sitä samaa kuvaleveys-vieritysanimaatio-mainoksennäköisyys-helvettiä.

Esseetäni varten olin muotoillut esimerkin, olin muotoillut ah-niin-täydellisen esimerkin kunnioitettavasta suunnittelusta. Suomen Opeushallitus, julkinen puisevan kuuloinen virallinen organisaatio. Virallisten organisaatioiden sivut ovat yleensä olleet web-designiä kauneimmillaan. Niilläkin sivuilla olin erinäisten syiden vuoksi viime aikoina runsaasti seikkaillut. Ja se rauha, se harmonia, se loogisuus. Harmoninen tausta ilman kommervenkkejä ja mainospomppuja, selkeä yläpalkki, vieressä sivupalkki. Kun valikon avaa, sen alle tulee seuraava valikko, joka näyttää valikon sisällön. Tieto. Vieläpä tarvitsemani, virallinen julkisen organisaation virallinen virkatieto, nätisti saatavillani.

Mutta sitten koitti 23. heinäkuuta.

Pyörin lattialla pitkään tuskissani, sillä yksittäisen julkisorganisaation tiedonvälityksen muutos pimityssuuntaan, vaikka olisi yksinään merkityksetön, kielii koko yhteiskunnan muutoksesta ja rappiosta. Käydessäni täällä : https://www.oph.fi/fi/palvelut/tietopalvelut, mistä ovat kadonneet sivupalkin valikot joissa asiat järjestyksessä, valikko valikon alla, tilalla mainosbannerimaiset val-ta-vat laatikot ja vieri vieressä olevat kuvat… Huusin hieman. Näin kuinka yhteiskunnan tieto, joka muka niin hienosti paketoitiin ”nettiin”, pakenee ympäriltäni vaikka se siinä juuri oli. Näin kuinka kaikki vietiin minulta kauemmas ja kauemmas, ilman mitään validia syytä.

Kaupallisilla, tiettyä asiaa myyvillä sivuilla, en ole käynyt enää pitkään aikaan muuta kuin kokeilumielessä, katselemassa niitä tuomitsevien linssien läpi päätäni pudistellen, selaillut linkkejä läpi kuin friikkisirkusta ja kauhugalleriaa.

Miksi tieto järjestetään nykyään näin?

Miksi se järjestetään näin?

Jyväskylän yliopiston sivujen katoaminen oli aikanaan traumaattista. Onneksi on vielä muutamia virallisia organisaatioita, jotka sinnittelevät tieto vielä toistaiseksi saavutettavassa muodossa, lähtemättä sen omituisen järjestyksettömän kuviin ja mielikuviin pohjautuvan markkinalogiikan oudolle, surulliselle ja dystooppiselle tielle.

Katsotaan muutamia. Mikä tahansa näistä saattaa muuttua jo vaikka huomenna, joten tilanne on tilapäinen.

Kiitos tilastokeskus https://www.stat.fi/index.html  ja saavutettava tietosi! Kiitos!

es1

Lahden kaupunki! https://www.lahti.fi/ Kiitos kun osoitat, että trendikkäästä suuresta kuvasta huolimatta voi tieto olla saavutettavasti ja järkevästi järjestyksessä!

es2

Samanlainen olet sinä, Turku! Näin, näin.

Lisäksi suuri osa niistä rakkaista urheiluseuroista, joiden kunnon sivut on toteutettu sporttisaitilla. Ironisena yksityiskohtana huomasin, että kuitenkin sporttisaitti-palvelun (yhdistysavain) omat sivut ovat oppikirjaesimerkki kauhudesignistä. https://www.yhdistysavain.fi/?source=sporttisaitti/

Lisäksi he esittelevät kokemuksia-kohdassaan, että voipa palvelun avulla rumaakin jälkeä saada aikaan. Kuten vaikkapa  https://lekifutisedustus.sporttisaitti.com/

Kaikki nämä niiden esimerkit ovat muuten pelkästään pienen mallikuvan perusteella kauhukuvaston kategoriaa. Siitä huolimatta, että sporttisaitteja löytyy useita mainioita.

es4

Olen muuten käynyt muutamilla ei-suomalaisten asioiden sivuilla. Tänä vuonna on partiolaisten maailmanjamboree Yhdysvalloissa. Ja tämä layout maailman suurin vitsi. https://www.2019wsj.org/

es5

Olenko nettisivu vai bussipysäkkimainos?

 

Nettisivut voisivat olla millaisia tahansa, jos ne eivät olisi nykyisen tiedon rakenteellinen perusta. Tieto tuotiin lähelle, joka kotiin ja päätelaitteeseen, mutta nyt se viedään kauas pois.

 

Muuten, tiesittekö että esimerkiksi ne Jyväskylän yliopiston sivujen vanha layout näkyy yhä jossain alasivujen alasivuilla? Voidaan vertailla ja kaihoisasti haikailla aikoihin edes osittain rationaalisiin.

 

Vasemmanpuoleinen, uusi, muuten pyörittää jatkuvaa videota

4 kommenttia artikkeliin ”Tiedonjärjestämisen dystooppinen tie: internet-sivujen nykydesign

 1. Selailija 30.7.2019 / 23:06

  Asia puhetta!

  Tosi vittumaista kun tehdään nykyään sellaisia sivuja joissa joku vänkyrä pyörii 10 sekuntia ennen kuin sivu aukeaa.

  Monesti tullut vastaan sellaisia tapauksia että nyt on hyvät nettisivut jne ja sitten tadaa joku on päättänyt uudistaa nettisivut moderniksi paskakasaksi. Yleensä nämä paskat nettisivut ovat jonkun mainostoimiston tekemiä…

  Ja myös se on hölmöä että nettisivu uudistuksen yhteydessä kaikki vanhat uutiset katoaa, siinä tullaan samalla tuhonneeksi omaa historiaa.

  Tykkää

 2. untamo 30.7.2019 / 23:52

  No äläpä! Yrittäessäni etsiä tähän esimerkkejä hyvistä sivuista, huomasin kuinka useat aiemmin oikein validit sivut ovat muuttuneet kunnon järjestelmästä jättikuva-videopyörii-sotkuksi. En tiedä missä tiedon pitäisi olla jos se ei nettisivuillakaan ole.

  Tykkää

  • Pässi 31.7.2019 / 21:50

   Nettisivuja tehtäessä kannattaisi suunnitella URL:t pitkällä tähtäimellä, eikä vain hakea pikavoittoa jossa heti domainin perässä alkaa päläpälä tyyliin ”example.com/juhlat-ensi-viikolla”

   En haluaisi mainostaa täällä persuja mutta muistuu mieleen kun olin jakamassa yhtä hyvää puoluelehden uutista Facebookissa mutta huomasin URL:n joka oli muotoa ”www.suomenuutiset.fi/tynkkynen/” niin jätinpä jakamatta 👀…

   Tykkää

  • Old 31.7.2019 / 22:57

   Mitä tiedon poistumiseen tulee niin usein firmat siinä vaiheessa kun uusi tuote tulee julki niin poistavat vanhempien tuotteidensa tietosivut nettisivuiltaan ja siinä sitten ohjekirjat ja muut katoavat.
   Ihmettelet tätä koska nämä vanhat tuottesivut olisivat hyviä referenssejä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s