Goooooooooooooooogle

Kukaan ei ota minua vakavasti kun valitan että en osaa käyttää googlea. Minä en osaa käyttää googlea. Kaikkiin maailman ongelmiin on nykyään sosiaalisesti hyväksyttävää ja miltei pakollista vastata, katso googlesta. Googlaa. KVG, kato vittu googlesta. Googlegooglegoogle. Siitä on tehty oletusarvoinen ja perustavanlaatuinen osa ihmisen arkitajuntaa ja tiedonkäsittelyä. Se on normi.

Osaan tehdä google piste fi hakukoneella jotakin. Tähänastisen ymmärrykseni mukaan internetti koostuu sivuista, joilla jokaisella on oma osoitteensa. Esimerkiksi Helsingin kaupungin sivut ovat www piste hel piste fi. Joensuun kaupungin sivut ovat www piste joensuu piste fi. Lähes jokaisella asialla, jolla on nimi, on nettisivut. Kyllä, tiedän.

Minä osaan etsiä googlesta nettisivuja. En tietoa, en asioita, vaan nettisivuja. Jos en tiedä sivuston tarkkaa url-osoitetta, päädyn sinne mitä todennäköisimmin kirjoittamalla sen googleen. Kun etsin s-ryhmän verkkosivuja, kirjoitan googleen s-ryhmä. Kun etsin tampereen kaupunginteatterin nettisivuja, kirjoitan googleen tampereen kaupunginteatteri. Olenpas etevä.

Hakukone, siinähän on sellainen mainio ominaisuus, että voi hakea käsitteitä ja abstrakteja, yksittäisiä asioita. Osaan minä hakukoneita käyttää. Olen tutustunut erilaisia artikkelitietokantoja sisältäviin hakemistoihin, joiden järjestelmiin kirjoitan hyvinkin yksityiskohtaisia hakusanoja etsiessäni, onko kyseisestä aiheesta kirjoitettu artikkeleita. Ja finna on kuningas, finna on paras ystäväni jota ilman en pärjäisi. Finnaan voi laittaa esimerkiksi henkilön nimen ja ylipäätänsä tutustua siihen, millaista tuotantoa henkilö on tehnyt, jos on. Finnaan listatut tietokannat on selkeästi lueteltuna, ja sinne on mahdollista tehdä tarkkoja ja yksityiskohtaisia hakuja, tulokset haluamallaan tavalla järjestäen.

gooo

Minä eikä kukaan ymmärrä, mitä tapahtuu kun painan tuosta napista, se on markkina, se on bisnes, se on ihmeellinen normatiivisuudeksimuuttumiseen perustuva voima, se on tarkoituksella kaltaiselleni tiedonkäsittelytaipumukselle selittämätön.

Kuinka minä haen tietoa? Hahmotan kokonaisuuksia. Hahmotan tietorakenteita. Lähestyn kaikkia ajatusrakenteitani luokittelemalla niitä kategorioihin, jäsentämällä, paikantamalla niitä olettamassani tiedon hierarkiassa. Tieto on minulle kirjasto, asiat ovat paikallaan, kontekstissaan, osa jotain, vieressään jotain, alapuolellaan jotain, yläpuolellaan jotain.

Konkreettinen sivuesimerkki. Kun etsin jotain pitkästä luettelosta, esimerkiksi juna-asemaa junat piste fi -palvelusta, en juuri koskaan käytä hakulaatikkoa. Minulle on paljon selkeämpää etsiä aseman nimi oman aakkosensa kohdalta rullaamalla kaikki manuaalisesti läpi. Silloin se on kontekstissaan.

gooo

”Se tulee kun laitat vain googleen”

”Googlesta löytää”

Mikä tulee? Mitä löytää? Jos tulee nettisivu, mikä ihme se on? Mihin se kuuluu, mihin se liittyy, mitä se on osa? Osaan minä lähdekritiikkiä, osaan tunnistaa, löydän yleensä hyvin nopeasti minkä tahon tuottama sivu on, kaupallinen, julkinen vai mikä. Paitsi nykyajan webdesign-trendi-helvetissä yhä harvemmin. Kirjastossa outokin kirja on sentään fyysisesti hyllyssä. Jos ei mitään muuta niin ainakin kahden toisen kirjan välissä. Ja vaikka olisi lattialla, niin ainakin sivut ovat kansissaan.

Internet-metafora. Kirjasto, jonka kaikki kirjat on revitty palasiksi, sivuiksi, sivut kansistaan, kannet sivuistaan, ja levitetty kaaokseen lattialle. Eikä vain kirjat, vaan kaikki mainokset, julisteet, esitteet, vihkoset hyllyistä ympäriltä, aivan kaikki samaan yhtenäiseen paperikasaan. Ei järjestystä, ei kansia, pelkkää loputonta paperia.

Finna on paikka jossa tuo paperipino on aisoissa. Se on yhdessä huoneessa rajattuna, valtavan korkeisiin mutta siistissä rivissä sijaitseviin suoriin pinoihin, joita pystyy niiden suuresta määrästä riippumatta tarkastelemaan. Aika hyvä.

”Internet”, se mitä tarkastellaan kun ”googlataan” taas on paperinen kaatopaikka joka levittäytyy loputtomana horisonttiin. Sinne voi huutaa käskyn, joka tuo mukanaan 0.67 sekunnissa käteen vinon pinon lappusia, mutta niistä ei tiedä. Todennäköisesti yksittäisessä lapussa kyllä lukee mikä se on ja mihin se liittyy. Mutta sen sijaintia ja asemaa ei voi paikantaa, ei voi paikantaa mistä se tulee ja miksi, eikä varsinkaan sitä, mitä sinne sen viereen, tuntemattomaan pinoon jäi kun käskyni kävi.

gooo

Minulla ei ole edes keinoja etsiä haluamaani tietoa markkinahakukonemaailman edellyttämin keinoin. Yritykseni ovat seuraavanlaisia. Ensin mietin, mikä tähän aiheeseen liittyy. Tuottaakohan jokin ministeriö tai virasto tähän aiheeseen liittyvään tietoa. Ne tiedän, sillä olen usein lukenut esimerkiksi lehdestä mitä ne ovat. Viraston sivut löytyvät. Löytyy julkaisut. Katson. Ei löydy haluamaani tietoa. Mitä sitten katson? Haarukoin omaa mieltäni, mutta koska aihe on vieras, en tiedä siihen liittyviä tahoja. En tiedä enempää. Ei ole mitä hakea.

gooo

Yksi kommentti artikkeliin ”Goooooooooooooooogle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s